Тупаї

        26 Февраль 2018

тупаї   Тупаї на думку багатьох вчених становлять саме ту перехідну ланку від комахоїдних тварин до приматів і яке увібрало в себе ознаки і тих, і інших. Мало того, тупаям притаманні ознаки ще й гризунів, зайцеподібних та навіть сумчастих.

тупаї

Через таку схожості тупаї на представників різних родин  їх місце в класифікаційній системі неодноразово змінювалося. На початку їх класифікували як окремий вид білок, потім віднесли до комахоїдних і тільки в 1938 році тупаї зайняли своє законне місце в роді приматів, поруч з лемурами.

Які ж вони ці загадкові тупаї? Мордочкою вони нагадують щура, але поведінка точнісінько  як у нашої білки. Тупаї ні хвилини не сидять на місці: вони непосидючі, швидкі та моторні. Навіть їдять подібно білці, сидячи на задніх лапках, а в передніх тримають фрукт або комаху.

тупаї

Живуть тупаї в Індокитаї, Індії, Індонезії та на Філіппінах. Нараховують вони 18 видів, причому один з них з особливим хвостом (пір’єхвостя). Кінчик хвоста, через розташування вовни практично в одній площині, дуже нагадує пір’я птаха, звідси і назва. Способом життя пір’єхвості  тупаї також відрізняються від інших. Вони активні вночі, в той час як пишнохвості  тупаї ведуть денний спосіб життя.

Тупаї воліють жити парами, займаючи певну територію, яку самець самовіддано охороняє. Він кілька разів за день обходить свої володіння, наносячи нові та оновлюючи старі мітки. Для цього тупай треться об гілки шиєю, на якій є пахучі залози. Але цього йому здається недостатньо і тому самець мітить кордон ще й сечею.

тупаї

Якщо раптом самець тупаї помітить чужака, то починає голосно верещати препротивним голосом. У разі, коли такий вереск не дає бажаних результатів, самці вступають в сутичку і б’ються подібно кенгуру, — стаючи на задні лапи, б’ють один одного передніми. Але якщо навіть в такий спосіб не виходить позбутися непроханого гостя, то тупай падає на спину і так неймовірно пронизливо  верещить, що той хто порушив кордон в паніці тікає.

Силу впливу таких криків тупаїв вчені перевірили за допомогою експерименту. Крики записали і через підсилювач дали послухати піддослідним тупаям. Результат був приголомшливий. Паніка була у всіх тварин, а у деяких спостерігалися навіть нервові судоми.

Енергії у тупаї просто величезна кількість. Навіть коли тупай не голодний  і всі мітки нанесені, він без діла сидіти не може і весь час перебуває в русі. По дорозі всіх комах, які  зустрілися тварині, вона  підбирає. Але комахами меню тупаї не обмежується. Якщо йому зустрінеться жаба, миша або навіть молодий щур, то спритний і швидкий укус в потилицю перетворить їх також в обід.

Потомство тупаї приводять кілька разів за рік з інтервалом близько трьох місяців. Самець готує гніздо в дуплі, вистеляє його сухим листям, де самка і народжує 2-3 малюків зовсім голих  та сліпих. Вже через місяць молоді тупаї стають самостійними і йдуть з гнізда, звільняючи місце для наступного виводку.

Пам’ятайте, тварини — творіння Божі!



        Рубрика: Примати       Запис має мітки: , ,

Попередній пост:     ←
Наступний пост:    

Від автора

Я люблю тварин вже тільки за те, що вони не здатні на зраду

Залишити свій коментарій

Яндекс.Метрика

2018 © Тварини · Войти · Працює на WordPress

Goodwin