Нанду

        14 Январь 2017

нанду    Нанду. Я вже писав про африканських  двопалих страусів, але є ще й трипалі — нанду, ему, казуар. Сьогодні ми поговоримо про одного з них, а саме про нанду. Цей птах — мешканець Америки, як і її африканський родич, мандрує по рівнинах в компанії копитних — оленів та гуанако великими зграями.

нанду

   Але ось настала весна, а в Америці це вересень-грудень, і настає шлюбний період. Починає нанду свої залицяння, розпускаючи пір’я та надуваючи шию, показуючи всю свою пишність  самкам, які йому сподобалися. Щоб підсилити враження самець кричить: «Нан-ду, нан-ду». Оце вам, друзі, і відповідь, чому птаха назвали нанду. І ось дві, три, а то й чотири самки втратили голову від кохання і покірно пішли за самцем зі зграї.

   Самець своїх подруг відразу веде до гнізда — ямка в піску або землі, яка застелена сухою травою. «Дружини» починають з інтервалом в 1-1,5 дня нести яйця, причому не в гнізді, а біля нього. Майбутній батько терпляче та обережно закочує їх у гніздо і висиджує. Самки ж нанду у висиджуванні яєць участі зовсім не приймають, втім, як і у вирощуванні пташенят.

нанду

   Загальна кладка нанду складається від 20 до 80! яєць. Висиджує їх, як я вже сказав вище, тільки самець близько 40 днів. Пташенята вилуплюються також не одночасно, а з інтервалом до декількох днів. Буває навіть, що деякі навіть не встигають вилупитися до того поки батько покине гніздо, але це швидше виняток, а ніж правило.

   Коли вилуплюються перші пташенята, нанду щоб прогодувати своїх дітей робить хитрий трюк. Він розбиває дзьобом свідомо безплідні яйця, на них злітаються мухи, якими і харчуються пташенята, які щойно вилупилися. Пташенята мають жовте забарвлення з темними смугами на спині.

нанду

   І ось вилупилось останнє пташеня,  турботливий нанду встає з гнізда і веде своє потомство туди, де багато корму — соковитої трави, багато комах та дрібних ящірок, а також гризунів — мишей та полівок. Як тільки виникає небезпека, батько подає сигнал, і  діти швидко ховаються під його величезними крилами.

   Крила нанду дійсно величезні, як для нелітаючих птахів. Здавалося б — навіщо? Але їм є чудове застосування. Тікаючи від ворогів, нанду ними користується як кермом і гальмами. Завдяки цьому він під час бігу петляє, як заєць, а ті, хто переслідують його, проскакують повз нього. Та й дітлахам нанду під цими крилами набагато безпечніше.

нанду

   І хоча вже через півроку молоді нанду вже стають досить великими, дитяче оперення на доросле вони змінюють тільки на другому, а буває й на третьому році життя. Забарвлення у самки і самця майже однакове — сіре. На відміну від африканських страусів, голови, шиї та стегна ніг нанду оперені.

   М’ясо нанду жорстке та мало придатне для їжі, пір’я теж особливої ​​цінності не має. Але все одно знаходяться люди, які ведуть полювання на нанду і причому іноді нещадне. Деякі фермери вважають, що птахи поїдають трави придатні для відгодівлі овець та іншої худоби. Але вони часто забувають, що нанду поїдає насіння будяків, які потрапляючи на шерсть овець, дуже знижує її якість та ускладнюють стрижку.

    На закінчення можете подивитися короткий відеоролик з життя нанду

Пам’ятайте, тварини — творіння Божі!



        Рубрика: Птахи       Запис має мітки: ,

Попередній пост:     ←
Наступний пост:    

Від автора

Я люблю тварин вже тільки за те, що вони не здатні на зраду

Залишити свій коментарій

Яндекс.Метрика

2017 © Тварини · Войти · Працює на WordPress

Goodwin