Калани

        10 Декабрь 2015

калан    З усіх 18 видів видр калани або морські видри найкраще пристосовані до життя у воді. Зрідка вони, звичайно, виходять на берег, рятуючись від хижаків, ховаючись від шторму або для того, щоб вивести потомство, але ні в якому разі не відходять від води далі кількох метрів. На суші калан зовсім незграбний, на відміну від води, де відчуває себе чудово. Під водою він схожий на торпеду, плаваючи за  допомогою своїх ластоподібних задніх кінцівок.

калан_kalan_1

   Калан — найменший з морських ссавців. Довжиною він 120-150 см, а вага не перевищує 45 кг. Калан, на відміну від багатьох інших морських тварин, не захищений товстим шаром жиру від холоду. Рятується він за рахунок свого розкішного хутра. А ще щоб не замерзнути, калан змушений постійно їсти. Щодня він з’їдає їжі таку кількість, яка дорівнює чверті його власної ваги. Тварина харчується в основному — морськими їжаками, морськими зірками, всілякими молюсками та ракоподібними. Пірнаючи за здобиччю, калан спливає, щоб вдихнути повітря, кожні 30-40 секунд, а рятуючись від ворогів, може пробути під водою майже 5 хвилин, пірнаючи при цьому на глибину до 100 метрів.

калан

   Дуже цікавою є здатність калана використовувати знаряддя для добування їжі. Він — одна з небагатьох тварин, які вміють це робити (ще шимпанзе, стерв’ятник, в’юрок). Так, знайшовши устрицю, калан знаходить ще й підходящий камінь. Спливає він, тримаючи в одній лапі камінь, та притискаючи другою здобуток до грудей. Лягає на спину, кладе на живіт камінь і б’є по ньому черепашкою поки не добереться до молюска. За допомогою каменя калан також може відірвати від дна прирослу устрицю.

   У будові калана збереглося більше, ніж у інших ссавців, ознак мешканців суші. У нього п’ятипалі передні лапи, стирчать  короткі вуха, задні кінцівки закінчуються ластами, але все ж схожі на ноги. Деякі калани із задоволенням сплять на суші, побоюючись косаток та акул. Інші сплять на мілководді, плаваючи на спині.

калан

   Морські видри багато часу проводять  за доглядом свого хутра і роблять це вони не заради розваги. Якщо шерсть калана забрудниться, то вона перестане утримувати тепло, а це неминуча смерть від переохолодження. Тривалість вагітності морської видри 8-9 місяців. Зазвичай вона народжує раз на два роки одне дитинча. Мама-калан дуже любить свого малюка, грає з ним, цілує і готова віддати своє життя, якщо йому загрожує небезпека. Різноманітні і звуки, які видають калани — одними малюки просять їсти, іншими кричать про небезпеку, третіми виражають любов та ласку.

   Розкішна шубка калана завжди високо цінувалася. Через неї калан трохи повністю не був знищений з лиця землі. Їх залишалося не більше тисячі особин. І тільки в 1911 році, на щастя, було прийнято міжнародну угоду про заборону полювання на каланів. На сьогоднішній день їх налічується близько 150 000. Це великий успіх в історії охорони природи.

   Пам’ятайте, тварини — творіння Божі!



        Рубрика: Морські ссавці       Запис має мітки: , ,

Попередній пост:     ←
Наступний пост:    

Від автора

Я люблю тварин вже тільки за те, що вони не здатні на зраду

Залишити свій коментарій

Яндекс.Метрика

2015 © Тварини · Войти · Працює на WordPress

Goodwin