Кагуани

        4 Октябрь 2017

кагуани   Кагуан. Рідко навколо якої тварини ведеться стільки суперечок, як навколо кагуана. Ця тварина, розміром з домашню кішку. Одні її зараховують до «літаючих» землерийок, інші до лемурів, а деякі виділяють когуана взагалі в окремий ряд. Зовні, особливо мордочкою, він дійсно схожий на лемура, а ось зуби типові для гризунів.

кагуани

Сама ж відмінна риса кагуана — перетинка, за допомогою якої він літає. Перетинка натягнута від підборіддя через кінці лап до кінчика не надто довгого хвоста і являє собою такий собі парашут. До речі, «парашут» у кагуан найбільший серед «літаючих» тварин (крім птахів та летючих мишей до польотів причетні білки-летяги, сумчасті летяги, мавпи колобус, літаючі ящірки або дракони, а також літаючі жаби і навіть риби).

Шерсть на тілі кагуан, так само як і на перетинці, сіро-охристий і добре зливається з кольором тропічних лишайників. Спить кагуан вдень, повиснувши на гілці усіма чотирма лапами та загорнувшись у свою перетинку. І  ще одна особливість, якою навряд чи похвалиться жодна тварина. У кагуан на тілі є особливі «пудрениці», з яких періодично просипається жовто-зелений порошок,  покриваючи шерсть, чим підсилює маскування.

кагуани

Вночі кагуани активні. Зважаючи на те, що їх раціон складається виключно з рослинної  їжі, а отже низькокалорійної, то більшу частину часу вони проводять саме за їжею. Зараз, напевне, саме час згадати і про конструкцію зубів тварини. А вони у нього особливі — висунуті вперед, та ще й зазубрені. Кагуан ними успішно користуються не тільки для зіскоблювання м’якоті з плодів, але і в перукарнянських цілях. Тварина ними розчісує свою густу шерсть, чепуриться, а волоски, які залишаються на зубах, прибираються язиком, на якому є спеціальні щіточки для чищення «гребінця». Ось як все продумано природою.

Кагуани народжують лише одного малюка і мати ні на хвилину його не залишає, особливо поки він голий і без перетинки. В цей час дитинча подорожує у матері на животі, вчепившись усіма чотирма лапками. Мати кагуан навіть літає з ним, не відчуваючи незручностей.

кагуани

Літають кагуани, стрибаючи з одного дерева на інше, і можуть так планувати в повітрі на відстань до 70 метрів. На землю спускаються неохоче та вкрай рідко, намагаючись якомога швидше забратися на дерево в рідну стихію.

На даний час існує два види кагуан — малайський та філіппінський. Перший, до речі кажучи, часто робить набіги на плантації кокосових пальм, чим завдає збитків фермерам. Ну а ви що хотіли? Ми своєю діяльністю наносимо більшої шкоди природі, але вона ж терпить …

   Пам’ятайте, тварини — творіння Божі!



        Рубрика: Кагуаноподібні       Запис має мітки: , ,

Попередній пост:     ←
Наступний пост:    

Від автора

Я люблю тварин вже тільки за те, що вони не здатні на зраду

Залишити свій коментарій

Яндекс.Метрика

2017 © Тварини · Войти · Працює на WordPress

Goodwin